home
Na het 6de jaar kunnen alle afgestudeerden kiezen voor één van de specialisatiejaren.

Voordelen:
 • Je behaalt een diploma Secundair Onderwijs
 • Je specialiseert verder in het gekozen vakgebied. Goede vakkennis en specialisatie betekenen grote kans op een goedbetaalde en leuke job.
De 7de specialisatiejaren in het Koninklijk Technisch Atheneum:
De lessentabellen vind je onderaan de pagina.
 • Esthetische lichaamsverzorging
 • Hairstylist
 • Kinderzorg
 • Thuis- en Bejaardenzorg
 • Kantooradministratie en gegevensbeheer
 • Winkelbeheer en Etalage
 • Industriële Elektriciteit
 • Pijpfitten - Lassen-Monteren
 • Esthetische Lichaamsverzorging
  Dit specialisatiejaar Esthetische Lichaamsverzorging maakt van jou een zelfbewuste en vakbekwame estheticienne.

  Naast enkele algemene vakken, krijg je een waaier van praktijkvakken (speciale make-up, gelaats- en lichaamsverzorging, body-painting, health en welness, …) en maak je kennis met de nieuwste technieken en methoden.
  De stages buiten de school en de vele demonstraties zijn een goede voorbereiding naar het echte beroepsleven toe.  Hairstylist
  In het 7de specialisatiejaar Haarstilist ligt de klemtoon op het uitvoeren van de verschillende taken in een kapsalon als lid van een team.
  De klant moet kunnen rekenen op een professionele service.

  Je leert verantwoordelijkheid nemen voor de verschillende taken en werkt kwaliteitsgericht.

  Vooral via praktische oefeningen, stages en coaching door het lerarenteam worden volgende  vaardigheden verder uitgediept:
  • In een kappersteam werken en daarin de verschillende functies en taken vervullen.
  • De werkzaamheden in een groot kapsalon organiseren en coördineren als verantwoordelijke.
  • Op een professionele manier klantenservice brengen.
  Dankzij deze professionele opleiding zijn onze ‘nieuwe generatie haarstilisten’ klaar voor de arbeidsmarkt of voor een loopbaan als zelfstandig kapper.  Kinderzorg
  Je bent sociaal bent ingesteld en werkt graag met baby’s, peuters en kleuters werkt, dan is deze specialisatierichting echt iets voor jou.
  Je leert omgaan met verschillen tussen kinderen, ouders, opvoedingsmethodes,... Daarnaast maak je kennis met de verschillende opvangvoorzieningen voor de allerkleinsten en bestudeer je de ontwikkeling van kinderen tussen 0 en 12 jaar.
  Daarbij heb je natuurlijk steeds aandacht voor hun gezondheid, hygiëne en veiligheid. Je leert er ook samenwerken met ouders, collega's en externen.
  Je grote troef is je sterke praktijkgerichtheid.
  Na je opleiding kan je gaan werken als kinderverzorgster. Je hebt echter ook een diploma op zak waarmee je nog verder kan gaan studeren - bijvoorbeeld verpleegkunde.  Thuis- en Bejaardenzorg
  Als je sociaal bent ingesteld en graag met bejaarden werkt, dan is deze specialisatierichting iets voor jou.
  Je leert omgaan met de oudere zorgvrager en zijn omgeving. Zo draag je bijvoorbeeld zorg voor een kwaliteitsvolle woon-en leefomgeving en voer je gecombineerde taken uit op vlak van maaltijd, interieur-,linnen-en materialenzorg. Je leert verzorgen in soms complexe situaties en werkt daarbij samen in een multidisciplinair team onder leiding van een verpleegkundige of een verantwoordelijke zoals een maatschappelijk werker.
  Je grote troef is je sterke praktijkgerichtheid.
  Na je opleiding kan je gaan werken als bejaardenverzorg(st)er, een knelpuntberoep. Je kan dus onmiddellijk aan de slag.  Je hebt echter ook een diploma op zak waarmee je nog verder kan gaan studeren-bijvoorbeeld verpleegkunde.  Kantooradministratie en gegevensbeheer
  n de studierichting Kantooradministratie en gegevensbeheer worden de leerlingen voorbereid op een administratieve loopbaan in het bedrijfsleven, de dienstensector of een overheidsinstelling. Het is een directe, praktische en bedrijfsgerichte vorming met vooral aandacht voor administratieve taken, taal-en computervaardigheden en boekhouden.

  In dit zevende specialisatiejaar wordt geïntegreerd en uitgediept wat in de derde graad Kantoor geleerd werd, bv in een kantoorsimulatie (een virtueel bedrijf). Deze vaardigheden worden gekoppeld aan stages in een KMO, een groot of een klein productiebedrijf, een kantoor van een notaris of advocaat, een overheidsinstelling of een dienstverlenend bedrijf. In het lessenrooster zijn twee dagen per week voorzien voor stages.
  Na het derde leerjaar van de derde graad Kantooradministratie en gegevensbeheer behaal je het diploma van het secundair onderwijs. Leerlingen kunnen ook verder studeren. Onze leerlingen behaalden zo reeds een diploma van kleuterleid(st)er, onderwijzer(es) of verple(e)g(st)er.  De meeste leerlingen kiezen voor een job als administratieve bediende. Zij komen terecht in de administratie van een ziekenhuis, een KMO, een gemeentehuis of een boekhoudkantoor. Anderen kunnen dan weer aan de slag bij een notaris of advocaat of komen terecht op het secretariaat van een grote multinational.  Winkelbeheer en Etalage
  Als je je commerciële en creatieve vaardigheden verder wil ontwikkelen, dan is deze specialisatierichting echt iets voor jou.
  Centraal in deze opleiding staat je stage. Je leert meer en meer zelfstandig werken. Bovendien staan  de algemene en de technische vakken in functie van de praktijk. Je maakt kennis met de dagelijkse realiteit van het reilen en zeilen in een winkel.
  Na je opleiding kan je gaan werken als verkoopster/verkoper of etalagist(e) in een kleinhandel, groothandel, een callcenter of een grootwarenhuis.
  Met je attest van bedrijfsbeheer kan je een eigen zaak starten. Je hebt echter ook een diploma op zak waarmee je nog verder kan gaan studeren - bijvoorbeeld in de richting etalage, juwelenontwerp, ...  Industriële Elektriciteit
  In dit specialisatiejaar worden een aantal vaardigheden verbreed en uitgediept in het kader van industriële elektrotechnische installaties. Je werkt aan toepassingen van industriële sturings- en automatiseringstechnieken.
  Bij dit alles houd je rekening met veiligheid, milieu en kostprijs. De verwerking van gegevens en het lezen en maken van tekeningen en schema’s gebeurt met professionele software. Via de stages maak je kennis met de bedrijfscultuur van een elektrisch installatiebedrijf.

  Na dit specialisatiejaar heb je het diploma secundair onderwijs op zak en ook de startkwalificatie om zelfstandig industrieel elektrotechnisch installateur te kunnen uitoefenen. Je kan op de arbeidsmarkt aan de slag als: industrieel elektrotechnisch installateur, installatie- en onderhoudstechnicus in kleine ondernemingen, hulpelektricien in grote bedrijven, bordenbouwer, magazijnier in elektro-groothandel, …
   
   
  Pijpfitten - Lassen-Monteren
  In dit specialisatiejaar kan je je kennis en vaardigheden uitbreiden in het kader van het monteren en verbinden van onderdelen.

  In het technische gedeelte leer je:
  • de technologie nodig om vorm te geven aan constructies
  • vormgeven via het lezen en maken van tekeningen en schema's, lasmetallurgie, pijpverbindingen, montage- en demontagetechnieken
  • uitvoeren van lasconstructies, pijpconstructies en montage en demontage volgens opgelegde criteria

  Bij dit alles wordt rekening gehouden met veiligheid, milieu en kostprijs. De verwerking van gegevens en het lezen van tekeningen en schema's gebeurt met professionele software. Via de stages maak je kennis met de bedrijfscultuur van een bedrijf voor constructies door pijpfitten, lassen en monteren.

  Na dit specialisatiejaar heb je het diploma secundair onderwijs op zak en ook de startkwalificatie om zelfstandig pijpfitter-lasser-monteerder te kunnen uitoefenen. Dit houdt in dat je verantwoordelijkheid kan opnemen voor je eigen werk en na een korte servicetraining in een bedrijf en aan de hand van technische informatie constructies kan vormgeven door pijpfitten, lassen en monteren.


Lessentabellen